Wil jij iemand financieel een duwtje in de rug geven? Je kind, neef of nichtje? Iemand buitende familie, een corona-gedupeerde ondernemer? Dit jaar kun je tijdelijk € 1.000,- extra schenken, zonder dat de ontvanger er belasting over betaalt. Voor kinderen of bijzondere doelen geldt een ‘verhoogde vrijstelling’. Welke?

Wat kun je belastingvrij ‘schenken’?

Als je geld kunt missen en een ander wilt helpen, is het natuurlijk zuur als die daarover belasting moet betalen. Juist in deze periode van financiële stress versoepelt de regering daarom de regels. In 2021 mag je ruim duizend euro extra belastingvrij schenken. Volgend jaar wordt deze bepaling vermoedelijk weer teruggedraaid. Hieronder schetsen we voor wie wat geldt.

Schenking zonder speciaal doel | Je kunt in 2021 maximaal € 3.244 schenken zonder dat de ontvanger hierover belastingaangifte hoeft te doen (in 2020 was dat nog € 2.208). Let wel op: de fiscus beschouwt een schenking van twee partners als één – ontvang je van zowel je oom als tante € 2.500 dan moet je over € 1.756 aangifte doen (5000 -/- 3244)

Schenking aan kinderen | De jaarlijkse vrijstelling voor kinderen is ruimer. Zij mogen dit jaar € 6.604 ontvangen voor een vrije besteding (in 2020 € 5.515). Ook hier is de fiscus streng ten aanzien van partners én ex-partners; als je van beiden in één jaar een gift ontvangt mag het totaal niet meer zijn dan het bedrag van de vrijstelling

Eenmalige hoge schenking

Als ouders mag je voor elk kind één keer gebruik maken van de ‘verhoogde vrijstelling’. Voorwaarde is dat het kind (of de partner) tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. Als cadeautje op de 40e verjaardag mag nog net. Er gelden hiervoor in 2021 drie bedragen:

Vrije besteding | Zonder speciaal doel is een schenking tot € 26.881 belastingvrij;

Voor een dure studie | Wil je je kind hiermee financieel helpen dan kan dat tot € 55.996

Voor een woning | Voor de aankoop of verbouwing van een eigen woning, of een extra aflossing hierop, kun je je zoon of dochter tot € 105.302 schenken.

Dit zijn maximum bedragen. Minder mag natuurlijk ook. Wel geldt dat je als ouders maar één keer van deze regeling gebruik kunt maken. En ook hier geldt dat (ex)-partners als één worden gezien. Vader en moeder kunnen niet in opeenvolgende jaren belastingvrij een schenking doen boven de dan gangbare norm voor schenking-aan-kinderen.

Bijzonderheden bij aanschaf/verbetering woning

Voor een woning(verbetering) kun je ook belastingvrij een hoge schenking ontvangen van iemand anders dan je ouders. Bijvoorbeeld van een suikeroom of – tante. Een rijke broer of zus, of vriend(in). In deze situatie geldt dezelfde verhoogde vrijstelling van maximaal € 105.302.

Degene(n) die de schenking doen kunnen de uitbetaling uitspreiden over 3 jaar. Aan de andere kant geldt er als voorwaarde dat je als ontvanger de schenking in 2021, 2022 e/o 20023 gebruikt voor de aankoop of verbetering van een eigen woning. Het bedrag mag óók besteed worden aan het extra aflossen op de hypotheek.

Als ontvanger moet je wel aangifte doen van de schenking en daarbij de ‘verhoogde vrijstelling’ aanvragen.

Wanneer betaal je wel schenkbelasting?

Over het bedragen dat je ontvangt dat boven de vrijstelling valt, moet je schenkbelasting betalen. Dat geldt niet alleen voor geld, ook voor andere zaken van waarde. Welk percentage je betaalt, hangt af van jouw relatie tot degene die je iets schenkt. En verder ook van de waarde van de schenking. Voor het deel boven € 128.750,- betaal je meer. In de tabel hieronder zie je dat.

Fiscaal aantrekkelijk plan

Wil je meer weten over belastingvrij een (groter) bedrag schenken of ontvangen? Wat slim is en hoe je dit goed afspreekt? Misschien overweeg je hiermee later de erfbelasting te beperken. Logisch dat je hierover vragen hebt. Steek gerust vrijblijvend je licht op en neem contact op met ons kantoor.

Meer nieuwsberichten